Staal constructie

Je bent bezig met de start van jouw bouwproject? Daar komt vaak een hoop bij kijken, met name als je beton gaat storten. De wapening van beton maakt uit in welke situaties het bruikbaar is. Gebruik je betongaas, betonijzer of heb je een andere vorm van wapening nodig?

In sommige gevallen is betongaas voldoende. Wanneer het gaat om een klein project of zelfs een hobbymatige bouwconstructie kan betongaas al gauw voldoen aan je eisen. Lees hier meer over wat betongaas is en waar het voor wordt gebruikt.

Staalmat

Over betongaas

Betongaas lijkt – de term geeft het al aan – op gaas. Het is een net van wapening dat binnen in beton geplaatst kan worden voor extra stevigheid. Het is vaak gemaakt van staaldraad en dient  als fundering. Het geeft stijfheid aan beton en voorkomt bovendien scheuren. De openingen in betongaas noemen we mazen.

Wanneer wordt betongaas gebruikt?

Betongaas wordt gebruikt bij grote bouwprojecten maar ook kleine hobbymatige constructies. Sterker nog, soms kun je zelfs betongaas kopen bij grote kluswinkels. Of dit de juiste kwaliteit en afmetingen heeft voor jouw project is echter de vraag, dus verdiep je altijd eerst in de benodigdheden voor jouw project en vraag advies. 

Strook

Vloeren en vloerverwarming

Een veelvoorkomende manier waarop betongaas wordt ingezet is in dekvloeren. In het geval van vloerverwarming biedt betongaas een nuttige oplossing. Het zorgt er namelijk voor dat leidingen op het gaas kunnen liggen zodat ze niet de onderkant van de vloer raken. 

Populair in interieur

Betongaas wordt tegenwoordig op nog een opmerkelijke manier ingezet. Namelijk op esthetisch gebied. Betongaas wordt gebruikt om een interieur een industriële uitstraling te geven. Daarbij kun je natuurlijk denken aan een woning maar ook in de horeca wordt dit materiaal gebruikt om een uniek uiterlijk te creëren. Ruwe bouwmaterialen hoeven bij de industriële stijl niet meer afgewerkt te worden maar mogen gezien worden. Denk naast betongaas bijvoorbeeld aan bakstenen muren, ruwe cementmuren, leidingen en afvoerbuizen die zichtbaar zijn.

Voeg bouwstaalmat

Betongaas wordt dus niet alleen maar aangebracht in de fundering. Het staat ook op zichzelf als materiaal. Je ziet bijvoorbeeld steeds meer schuttingen gemaakt van betongaas. Het voordeel van een schutting van betongaas is dat je er gemakkelijk groen tegenaan kunt laten groeien. Het groeit door de mazen heen en creëert een natuurlijke schutting met als basis het betongaas. 

Betongaas als roomdivider

Dit materiaal is misschien wel het meest populair als roomdivider. Dit betekent dat het wordt gebruikt om een afscheiding te realiseren in een ruimte. Het betongaas wordt dan bijvoorbeeld geplaatst in een plantenbak om in de woonkamer een groen accent aan te brengen. Maar het wordt ook gebruikt om prullaria aan te hangen. Bovendien zien we steeds vaker dat betongaas in het interieur tegen een bestaande muur geplaatst wordt. Hier hangt men vervolgens foto’s, planten of schilderijen aan om de kamer op te fleuren. 

Nu je weet wat betongaas is en waar het voor wordt gebruikt, kun je beter beslissen of het van toepassing is op jouw bouwproject. Let op: gaat het om een significant groot bouwproject dan heb je wellicht andere wapening nodig. 

Door Sjors