Sedum dak behoort tot de groene daken; het is zelfs het meest gebruikelijke type in Nederland. Sedum staat voor vetplant. Vetplantjes zijn kleine planten die bij elkaar mooi ogen. Ze mogen dan niet fors zijn, het zijn werkelijk kampioenen in het Nederlandse klimaat. Ze kunnen namelijk goed tegen de wisseling van het klimaat en weren zich uitstekend tegen hitte en kou, droge tijden of wakkerende windvlagen. Sedum kan goed water in het blad vasthouden om hier in de zomer op te teren. Je hoeft dus niet na een week hitte met de ladder naar je dak om bij te sproeien. Sedum houdt sowieso van de volle zon, enkele soorten daargelaten.

Elk sedum dak is weer verschillend

Er is een reden voor dat een sedum dak zo geliefd is. Het onderhoud is miniem en de taaie vetplantjes kunnen heel veel hebben; ze kwijnen moeilijk weg. Het oog wil ook wat en wordt met sedum absoluut beloond. Er zijn zoveel soorten vetplantjes dat je een prachtig geschakeerde groene mat op je dak krijgt. Een kleurrijke daktuin kun je zo geheel naar eigen smaak samenstellen. Ongeveer vijftig soorten sedum zijn geschikt voor een groen dak. Enkele vetplantjes die vaak op daken bij elkaar zijn te vinden:

• Sedum album coral carpet (groenblijvend vetkruid)

• Sedum lydium (rotsplant, bloeit roze en wit)

• Sedum oreganum (wintergroen en geelbloeiend)

• Sedum hispanicum (blauwgroen, na de zomer met rood-groene tinten)

Groen maar dan wel doorregen met kleur

Een groen dak is dus kleurrijker dan het woord aangeeft. Een dakbedekking van sedum trekt milieubewuste mensen die een duurzame levensstijl ambiëren. Ze nemen ook tegelijk een aantal voordeeltjes mee. Met een sedum dak isoleer je en dat scheelt niet alleen aan warmtekosten maar ook aan ongewenst geluid. Dit type groene dak is qua levensduur ook twee keer sterker dan een onbegroeid dak. 

Een sedum dak is geschikt voor verreweg de meeste gebouwen

Een sedumdak is licht en vergt van alle groene daken de minste draagkracht van een constructie zoals een uitbouw, een schuur of een garage. Het is wel zaak om je constructie vooraf te laten beoordelen op draagkracht. Meestal gaat het licht wel op groen want normale daken kunnen wel een gewicht tot 40 kilo per m2 aan en een sedum dak is gewoonlijk flink lichter. Sedummatten rol je niet alleen goed uit over platte daken maar kunnen ook op schuine daken worden toegepast. Dat gaat tot een helling van maximaal 35 procent zonder problemen. Is het dak steiler? Dan zijn er voorzieningen te krijgen die de sedummatten verankeren.

Worden het matten of cassettes met sedum?

Het kwam al even aan de orde: sedum dat je uit kunt rollen. Een sedum dak leg je aan met sedummatten (denk aan grasmat rollen) of met sedumcassettes. Een voordeel van sedumcassettes is dat de potjes met sedumstekjes aan elkaar vastzitten zodat ze zeker op schuine daken beter blijven zitten dan sedummatten. Nog een gewin is dat cassettes per m2 minder gewicht hebben dan sedummatten. Sommigen kiezen desondanks toch voor de sedummatten omdat de stekjes van cassettes in de knel kunnen raken bij het groeien. De groei- en bloeitijd van vetplantjes in cassettes is ook iets minder lang dan bij het sedum dat in rollen je dak op komt.

Door Redactie