5 tips voor een vlekkeloze ISO 27001 audit
Voor veel bedrijven die werken met gevoelige informatie is een ISO 27001 certificering van groot belang. Met deze internationaal erkende norm op het gebied van informatiebeveiliging, toont u aan dat het met de vertrouwelijkheid, beschikbaarheid en integriteit van informatie binnen uw bedrijf wel goed zit. Het behalen van zo’n certificering en ISO 27001 integreren in bestaand managementsysteem wordt een lastig verhaal wanneer u zich niet goed voorbereidt op de audit. Maar geen zorgen! In dit artikel delen we vijf essentiële tips voor een vlekkeloze ISO 27001 audit.

1. Zoek een door de Raad van Accreditatie geaccrediteerde auditor

Wanneer u een ISO 27001 audit laat doen door een niet-geaccrediteerde certificeringsinstantie, heeft dit geen waarde voor de buitenwereld. Zorg dat u een auditor uitkiest die door de Raad van Accreditatie is geaccrediteerd. Dan kunt u ook naar buiten toe aantonen dat de informatie binnen uw bedrijf in veilige handen is.

2. Vind de medewerkers die alles weten over informatiebeveiliging

Een goede voorbereiding is essentieel. Zorg ervoor dat u in uw organisatie de medewerkers vindt met de nodige kennis over informatiebeveiliging. Zij kunnen u helpen de juiste maatregelen te nemen en vragen van de auditor correct te beantwoorden.

3. Doorzoek het normdocument

Om ervoor te zorgen dat alles wat nodig is vastgelegd is binnen uw organisatie, is het belangrijk om het normdocument te doorzoeken op de termen ‘gedocumenteerd’ en documentatie. Met een eenvoudige Ctrl + F zoekopdracht kun je alle essentiële onderdelen gemakkelijk vinden.

4. Inventariseer wat waar ligt

Het is essentieel om te weten waar informatie zich bevindt, wie er toegang heeft en wie de informatie beheert. De verantwoordelijke personen moeten op de hoogte zijn van elke locatie waar bedrijfsinformatie is opgeslagen. Alleen zo kun je waarborgen dat beschermde informatie altijd beschermd blijft.

5. Zorg dat u overal een antwoord op hebt

Een auditor wil niet alleen weten hoe het in theorie zou moeten werken, maar ook hoe dit in de praktijk is geregeld en gewaarborgd. Zorg dat u overal een antwoord op hebt. Waar is het beleid te vinden, waar is het bewijs dat de maatregel is uitgevoerd en hoe wordt dit gecontroleerd? Door deze vragen inzichtelijk te hebben en in een document vast te leggen, gaat u goed voorbereid de audit in.

Houd alles netjes bij

Met deze vijf tips heeft u alle handvatten om goed voorbereid te zijn voor uw ISO 27001 audit en zou u deze zonder moeite moeten kunnen bemachtigen. Wanneer u de certificering binnen heeft, is het natuurlijk zaak om deze te behouden. Besteed als extra stap daarom ook aandacht aan hoe u alles gaat bijhouden. Zo is de veiligheid van informatie binnen uw bedrijf gewaarborgd en bent u er klaar voor wanneer u uw ISO 27001 certificering na drie jaar moet vernieuwen. Meer weten over ondernemen? Hier is een overzicht van onze artikelen uit de categorie bedrijven en bedrijfsleven

Door Redactie