Stel dat er een lek is in een riool, dan zijn er dus mensen die deze lek moeten oplossen in het riool zelf. Vaak geen gemakkelijke klus en ook niet altijd ongevaarlijk. Soms vergeten mensen dat er ook hiervoor mensen aan het werk moeten. En dan is het ook niet een baantje waar je zo even voor kan leren. Als werknemers uitvoeren in een besloten ruimte, hebben ze ook iemand die buiten de wacht houdt. Als er namelijk iets gebeurt in zo’n besloten ruimte, is het belangrijk dat er iemand aanwezig is die hulp kan bieden, zonder de ruimte zelf te betreden, of voor mobilisatie kan zorgen. Zo’n iemand wordt ook wel mangatwacht genoemd. 

Gesloten ruimtes

Met een gesloten ruimte bedoelen we bijvoorbeeld tanks, torens en stoomketels. Het zijn dus ruimtes waar je maar aan in kant erin en eruit kan. Vaak zijn deze ruimtes slecht geventileerd en zijn het nauwe ruimtes. De werkzaamheden die hierin verricht moeten worden zijn ook nog niet zonder gevaar. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteit in een kleine ruimte of kans op brand en ontploffingen. De mangatwacht staat bij de uitgang van deze ruimte en houdt dus goed in de gaten wat er binnen allemaal gebeurt. Een grote verantwoordelijkheid en je moet hier dus ook goed voor opgeleid worden. Je kunt namelijk niet zomaar een mangatwacht worden. 

Experts leveren voor opdrachten

De groot brandwachten leveren zulke experts als mangatwachten voor allerlei opdrachten in heel Nederland. Als mangatwacht volg je de opleiding rijksdiploma manschap a. Deze opleiding volg je bij de brandweer. Daarnaast hebben experts als mangatwachten ook vaak meerdere diploma’s en certificaten. Want hoe meer ervaring je hebt, hoe meer opdrachten je kunt doen voor de groot brandwachten. Stel dat je ook bent gespecialiseerd als veiligheidsdeskundige, dan kun je dus voor meerdere opdrachten worden ingezet en niet alleen als mangatwacht. Hierdoor kun je mensen dus op meerdere plekken helpen en kun je dus voor meer mensen wat betekenen.

Door Redactie