Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om assessments af te nemen bij sollicitanten. De kans dat je op deze manier een geschikte kandidaat vindt voor een vacature wordt aanzienlijk groter. Daarnaast zorgt het voor een goede basis om gerichte vragen te stellen tijdens het sollicitatiegesprek. In dit artikel leg ik uit welke assessments een goed beeld geven van de sollicitant.

De VIT test 

De VIT test is een intelligentietest waarbij een sollicitant op vier verschillende onderdelen wordt beoordeeld. De onderdelen in een VIT test bestaan uit: cijferreeksen, analogieën, rekenvaardigheden en syllogismen. Het lastige aan deze test is dat alle vragen door elkaar heen worden gesteld. Dit vergt een hoge concentratie van de sollicitant. Daarnaast heeft deze test ook nog een tijdslimiet. 

De Big Five persoonlijkheidstest

De Big Five persoonlijkheidstest is een bekend model dat door veel werkgever gebruikt wordt om een sollicitant beter te leren kennen. Iemand zijn of haar persoonlijkheid bepaalt voor een groot deel hoe er in verschillende situaties gehandeld wordt. Dit is een belangrijke indicatie voor de werkgever om te bepalen of iemand geschikt is voor een functie. In de Big Five persoonlijkheidstest komen vijf onderdelen aanbod: extraversie, vriendelijkheid, openheid, gewetensvolheid en emotionele bekommerdheid.

Andere assessments

Naast de VIT test en de Big Five persoonlijkheidstest zijn er nog veel meer assessments die je kunt afnemen. Afhankelijk van de functie waarvoor je een geschikte kandidaat zoekt, kan je bepalen welke assessments je wil afnemen. Zoek je bijvoorbeeld een sollicitant die goed is in rekenen en cijferreeksen? Dan is het ook mogelijk om alleen een cijferreeks af te nemen. 

Assessment oefenen? Stuur de sollicitanten door naar Hellotest. Zij bieden verschillende oefen assessments aan.

Door Redactie