De uitgebreide naam voor TL verlichting is ‘fluorescentieverlichting’ en in de volksmond korten we dat gemakshalve af. Onder TL armaturen verstaan we de volledige lamp, inclusief de lichtbron en de ophanging. Dit type verlichting wordt gecreëerd op basis van gassen die verbrand worden door warmte. 

Hoe zijn TL armaturen ontstaan? 

De TL armaturen werden door Edmund Germer en zijn collega’s van de firma Osram in 1926 geïntroduceerd. In Parijs werd in 1937 een wereldtentoonstelling gehouden, waar zij dit model daadwerkelijk uitgebracht en op de markt verscheen. In 1990 heeft Philips een ‘groenere’ variant uitgevonden, oftewel de ‘groene fluorescentielamp’ beter bekend als de spaarlamp. Door de vele ontwikkelingen de laatste jaren is de spaarlamp ook niet meer zo groen. De led lamp is inmiddels in ruil gekomen voor de aloude spaarlampen omdat die nog energiezuiniger zijn. 

Hoe gaat de werking van TL armaturen in zijn gang? 

Als we het hebben over armaturen dan hebben we het over de combinatie van de lamphouder en de draagconstructie, waarbij ruimte is voor één lichtbron of soms meerdere. Het woord stamt af van het Latijnse woord ‘armatura’ dat ‘uitrusting’ en ‘bewapening’ betekent. De term ‘bewapening’ komt terug in het feit dat je bij een armatuur niet direct in de lichtbron kijkt, maar soms direct of indirect het licht in de ruimte wordt afgegeven. 

Aan de binnenzijde van een spaarlamp of TL buis zit een stof die fluorescerend is en waarlangs een edelgas of kwikdamp beweegt. Door een ontlading van het gas door de elektroden die aan beide zijden van de lamp zitten, wordt er een ultraviolet licht gecreëerd. Het licht dat gecreëerd wordt is voor het menselijk oog waarneembaar en zo zien wij TL licht. 

De TL lamp werd gezien als de duurzamere ontwikkeling van de gloeilamp, maar door de moderne technieken is dat allang achterhaald. Op dit moment zijn de meest zuinige en milieubewuste keuze led lampen, welke je ook in je TL armaturen kan plaatsen. Je kunt namelijk oude armaturen ombouwen naar een model waar je een led buis in kan plaatsen. Dat scheelt tijd voor het vervangen van alle armaturen, maar is ook kostenbesparend omdat ombouwen relatief goedkoop is ten opzichte van het aanschaffen van nieuwe armaturen. 

Wat is het verschil tussen T5, T8 en T12 verlichtingen? 

Eigenlijk zijn er drie verschillende soorten TL verlichtingen, namelijk T5, T8 en T12. Tegenwoordig wordt de T12 verlichting niet meer toegepast. De T8 verlichtingen komen het meeste voor en hebben een buisdiameter van 26mm. Door de ontwikkelingen in de technologie is de T5 verlichting de meest recente waarbij de meest hoge verhouding tussen lumen/watt is bereikt. Dit houdt in dat er in verhouding minder wat nodig is om hetzelfde aantal lumen te verkrijgen. Andere voordelen van de T5 zijn dat hij geen opstarttijd nodig heeft én drie keer zolang mee gaat als de T8. 

TL armaturen zijn er dus in verschillende uitvoeringen, zowel op het type van buis als in het type gas of elektra dat wordt gebruikt. Je kunt eenvoudig oude armaturen ombouwen tot moderne om zo snel energiebesparend te zijn. 

Door Redactie