Nu de digitale economie zich in steeds rapper tempo verder ontwikkeld, beginnen de specialistische termen die voorheen enkel door programmeurs en software engineers gebezigd werden, je steeds vaker om de oren te vliegen. Zo ook de term UX UI. Wellicht heb je al eens iemand in je omgeving gehoord over het belang van UX UI en leek het je vooral een goed idee om eensgezind mee te knikken, zonder dat je eigenlijk precies weet wat deze vier letters eigenlijk betekenen. Geen nood, in dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over de betekenis van UX UI en het belang van deze term in de digitale omgeving. Na het lezen van dit artikel ben jij voorbereid om deel te nemen aan een serieus gesprek over het belang van UX UI! 

De betekenis van UX UI

Allereerst is het van belang te vermelden dat we het eigenlijk hebben over twee begrippen wanneer we het hebben over UX UI. We zullen deze twee begrippen een voor een uitleggen om je een goed beeld te geven van de betekenis van UX UI. 

User Experience

Enerzijds hebben we het over UX, hetgeen een afkorting is voor User Experience. Met de User Experience omschrijven we de totale ervaring die een bezoeker van een website heeft wanneer hij of jij een site bezoekt. De User Experience kan gebruikt worden om inzichten te verzamelen over het functioneren van de digitale omgeving en op welke manier de omgeving een bezoeker beïnvloedt om bepaald gedrag te vertonen. 

User Interface

UI is de afkorting van User Interface. Hiermee bedoelen we alle elementen, zoals tekst, video, afbeeldingen en knoppen, die samen het visuele gedeelte van een website opmaken. Het geheel van alle UI elementen vormt samen de basis voor de ervaring van de bezoeker, de UX. Op deze manier werken UI en UX samen om ons iets te laten zeggen over de ervaring en het gedrag van de bezoeker van een website. 

Het belang van UX UI

Op het vlak van UX UI heeft een online omgeving een groot voordeel boven een normale winkel in een winkelstraat. Door middel van het meten van gedrag en het aanpassen van de omgeving, hetgeen vele malen sneller en makkelijker gaat op een website dan in een “echte” winkel, kan de eigenaar van de online winkel er voor zorgen dat zijn bezoekers een steeds betere ervaring hebben. Dit toont dan ook direct aan waarom UX UI zo belangrijk is in de huidige mondiale economie. We gaan immers niet meer naar een winkel toe omdat die om de hoek is, nu we vanaf onze computer of telefoon alles kunnen kopen dat we maar willen hebben. 

Differentiatie vindt dus meer en meer plaats op de online ervaring die bedrijven hun klanten bieden. Om ervoor te zorgen dat een klant omgezet wordt tot een verkoop en al helemaal om ervoor te zorgen dat klanten keer op keer zullen blijven terugkomen naar een en dezelfde webwinkel, is het noodzakelijk voor eigenaren van webwinkels zorg te dragen voor een optimale winkelervaring. UX UI is de uitkomst voor iedereen die dit probeert voor elkaar te krijgen.

Laat ook jouw huisstijl ontwerpen door ons creatief bureau!

Door Redactie