Waarom jij recht hebt op transitievergoeding bij ontslag
Mocht jouw werkgever je helemaal zat zijn en wilt hij je geen bedrag geven na jarenlang in dienst te hebben gezeten. Je kunt namelijk een transitievergoeding bij ontslag krijgen. Word je op staande voet ontslagen, omdat je je werk wel goed hebt gedaan maar ze willen gaan korten in een bedrijf. Werknemers kunnen veel krijgen als ze maar een transitievergoeding bij ontslag aanvragen bij hun werkgever. Dit bedrag is je salaris keer 6. Dit bedrag krijg je niet zomaar. Ben je een uitzendkracht of iemand die minder dan 2 jaar heeft gewerkt voor het bedrag, dan heb je namelijk er geen recht op. Je kunt aanvragen wat je wilt maar je krijgt helemaal niks op je bankrekening gestort.
Hoe krijg ik mijn salaris keer 6?
Je krijgt enkel je transitievergoeding bij ontslag. Je kunt namelijk niet zomaar ontslagen worden, maar mocht dit wel het geval zijn dan zou ik zeker aan het licht bij je werkgever brengen. Mocht je werkgever dit echter weigeren, dan zou ik zeker een kwalijke zaak van overhouden. In principe geeft een werkgever wel een transitievergoeding bij ontslag als je jarenlang loyaal en goed je werk hebt gedaan. Meeste mensen hoeven niet altijd een transitievergoeding bij ontslag, omdat ze daarna gewoon de uitkering in kunnen gaan. Je weet namelijk nooit hoe lang je recht op je uitkering of op een transitievergoeding bij ontslag. Je weet namelijk niet beter.
Wanneer transitievergoeding is aan te raden
Een transitievergoeding bij ontslag is dan zeker ook aan te raden als je rekeningen moet betalen. Die betalen zichzelf niet namelijk. Het proces van een uitkering kan vermoeiend zijn en lang duren voordat je het geld op de bank krijgt. Mocht je uiteindelijk toch geen transitievergoeding bij ontslag krijgen, kan je uiteraard altijd de kant kiezen van een uitkeringen. Deze kun je makkelijk aanvragen bij de gemeente.