Als je aan de slag gaat met vloerisolatie zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Isolatie van je vloeren is een waardevolle investering die je in 8 tot 9 jaar kunt terugverdienen. Als je kiest voor de juiste isolatie kun je ook nog subsidie krijgen op je investering. Dat maakt het nog interessanter om die stap te zetten. In dit artikel geven je tips die je van pas komen als je je vloer gaat laten isoleren. We raden je aan om een expert in te schakelen voor dit project. Dat maakt de kans op goedkeuring van de subsidie groter en je kunt de aanvraag voor de subsidie bij de expert regelen. Deze weet precies hoe dat in zijn werk gaat en kan je daarmee een hoop werk uit handen nemen.
Soorten isolatie voor de vloer
Er zijn verschillende soorten vloerisolatie die je kunt gebruiken voor het isoleren van je vloer. De isolatie wordt via de kruipruimte aangebracht en aangepast aan het soort vloer dat je hebt. Er is een verschil met bodemisolatie waarbij de hele bodem van je huis wordt geïsoleerd. Bij isolatie van de vloer wordt een laag isolatie onder de vloer aangebracht die ervoor zorgt dat de kou uit de vloer onder de vloer blijft en de warmte in de kamer niet door de vloer naar beneden verdwijnt, maar in de ruimte blijft.
Wol, schuim of folie vloerisolatie
Een veel gebruikte vloerisolatie is het aanbrengen van isolatieschuim. Dat heeft als voordeel dat er niet in de vloer geboord hoeft te worden. Daarbij vul je daarmee alle naden en kieren en weet je zeker dat het materiaal zich hecht aan de vloer. Met wollen dekens is het ook mogelijk om een vloer te isoleren. Daarbij heb je verschillende mogelijkheden en kun je een hele ruimte bedekken. De dekens worden vastgezet met latten zodat ze netjes op hun plek blijven. Als je folie gebruikt dan kun je dat vergelijken met luchtkussenfolie die ook wel gebruikt wordt om breekbare dingen in te pakken. De folie wordt onder de vloer gemonteerd en vervolgens gevuld met lucht. De lucht isoleert de ruimte net zoals een thermosfles dat doet. Niet elk isolatiemateriaal is te gebruiken voor alle vloeren.
Isolatie voor verschillende vloeren
Welke soort vloerisolatie gekozen wordt hangt af van de soort vloer die je hebt. Vaak wordt bij betonnen vloeren gebruik gemaakt van schuim en bij een houten vloer van wol. We gaan je vertellen wat de mogelijkheden zijn voor de verschillende vloeren.
Vloerisolatie houten vloer of betonnen vloer
Woningen van na 1960 zijn vaak gebouwd met betonnen vloeren. In die tijd werd er nog niet aan vloerisolatie gedacht. De woningen die nu gebouwd worden zijn standaard geïsoleerd. Je kunt op verschillende manieren een betonvloer isoleren. De meest gebruikte methode is met wol. Het isoleren van een houten vloer vraagt speciale aandacht. Omdat hout een levend materiaal is wil je de vloer niet helemaal opsluiten, want dat kan houtrot veroorzaken. Er wordt daarom vaak gewerkt met isolatiedekens voorzien van isolatie roosters of gewerkt met speciaal schuim.