Als je veel met data werkt, dan ken je vast Excel wel. Het is een handige tool om gegevens te analyseren en te presenteren. Maar wat als je nóg meer uit je data wilt halen? Dan is er Power BI van Microsoft. In deze blogpost leggen we uit wat Excel en Power BI precies zijn en wat je er allemaal mee kunt.

Wat is Power BI?

Power BI is een krachtige tool waarmee je data kunt analyseren en visualiseren. Het is onderdeel van het Microsoft Power Platform en is bedoeld voor zakelijke gebruikers die meer inzicht willen krijgen in hun data. Met Power BI kun je gegevens uit verschillende bronnen combineren en deze op een overzichtelijke manier presenteren.

Waarom Power BI gebruiken?

Als je met grote hoeveelheden data werkt, kan Excel al snel ontoereikend worden. Power BI biedt een aantal voordelen ten opzichte van Excel:

Snelheid

Power BI is ontworpen om grote hoeveelheden data snel te kunnen verwerken. Hierdoor kun je analyses maken die met Excel veel meer tijd kosten.

Interactiviteit

Met Power BI kun je interactieve dashboards en rapporten maken. Gebruikers kunnen hierdoor zelf selecties maken en door de data navigeren.

Integratie

Power BI kan gegevens uit verschillende bronnen combineren, zoals Excel, databases en cloudservices. Hierdoor kun je al je data op één plek bekijken en analyseren.

Wat kun je met Power BI?

Met Power BI kun je verschillende dingen doen:

Gegevens importeren

Je kunt gegevens uit verschillende bronnen importeren, zoals Excel, databases en cloudservices.

Gegevens modelleren

Nadat je gegevens hebt geïmporteerd, kun je ze modelleren. Dit houdt in dat je de gegevens structureert en relaties tussen de verschillende tabellen legt.

Rapporten maken

Met Power BI kun je rapporten maken die bestaan uit verschillende visualisaties, zoals grafieken, tabellen en kaarten. Deze rapporten kun je vervolgens delen met andere gebruikers.

Dashboards maken

Een dashboard is een overzichtelijk geheel van visualisaties en rapporten. Met Power BI kun je dashboards maken die interactief zijn en die gebruikers zelf kunnen aanpassen.

Voor wie is Power BI bedoeld?

Power BI is bedoeld voor zakelijke gebruikers die veel met data werken. Denk hierbij aan analisten, data scientists, finance professionals en marketeers. Ook voor managers kan Power BI een handige tool zijn, omdat het inzicht geeft in de prestaties van de organisatie.

Conclusie

Als je met grote hoeveelheden data werkt, kan Excel al snel ontoereikend worden. Power BI biedt een krachtig alternatief waarmee je gegevens kunt analyseren en presenteren. Met Power BI kun je snel grote hoeveelheden data verwerken, interactieve dashboards en rapporten maken en gegevens uit verschillende bronnen combineren. Het is dan ook een waardevolle tool voor zakelijke gebruikers die meer inzicht willen krijgen in hun data.

Door Sjors