Een zandstraalcabine, ook bekend als een straalcabine of zandstraalkast, is een speciale kamer of kast die wordt gebruikt voor het uitvoeren van zandstralen. Het is een proces waarbij fijne korrels, meestal zand, met hoge snelheid op een oppervlak worden geblazen om het te reinigen, te etsen, te decoreren of te verfraaien. De zandstraalcabine biedt een gecontroleerde omgeving voor het uitvoeren van dit proces, waarbij het stof en de deeltjes worden opgevangen en veilig worden afgevoerd. Meer informatie kunt u vinden op de website van Djaky

De constructie van een zandstraalcabine is meestal van stevig metaal, zoals staal, om duurzaamheid en veiligheid te garanderen. Het heeft een gesloten kamer met een transparant kijkvenster, meestal gemaakt van gehard glas, waardoor operators het strafproces kunnen observeren zonder directe blootstelling aan de deeltjes. De cabine is ook uitgerust met handschoenen die zijn bevestigd aan rubberen manchetten, waardoor de operator veilig kan werken zonder rechtstreeks contact met het straalmiddel.

Een straalmiddel reservoir

Binnen in de zandstraalcabine bevindt zich een straalmiddel reservoir waaruit de korrels worden gevoed. Het straalmiddel kan naast zand ook bestaan uit andere materialen zoals glasparels, aluminiumoxide of zelfs kunststofkorrels, afhankelijk van het beoogde doel van het stralen. Een compressor genereert luchtstroom en druk, waardoor de korrels door een spuitpistool worden geblazen en op het oppervlak worden gericht. 

Zandstralen wordt op verschillende gebieden toegepast. In de industriële sector wordt het gebruikt voor het verwijderen van verf, roest, vuil en andere onzuiverheden van metalen oppervlakken, waardoor ze worden voorbereid voor verdere behandelingen zoals verf coating of lassen. Het kan ook worden gebruikt voor het matteren van glas, het graveren van hout of steen, en het reinigen van gevels en monumenten.

Industriële toepassingen

Naast industriële toepassingen ( zoals bij Djaky) wordt zandstralen ook gebruikt in de kunst- en ambacht wereld. Kunstenaars gebruiken het om unieke texturen en ontwerpen op glas, metaal, keramiek en andere materialen te creëren. Het biedt een veelzijdige en effectieve manier om artistieke expressie toe te voegen aan verschillende objecten.

Het werken in een zandstraalcabine vereist wel de nodige veiligheidsmaatregelen. Omdat het proces fijne deeltjes genereert die schadelijk kunnen zijn bij inademing, moeten operators persoonlijke beschermingsmiddelen dragen, zoals een stofmasker, veiligheidsbril en beschermende kleding. Het is ook belangrijk om de cabine regelmatig schoon te maken en het afgevangen straalmiddel op de juiste manier af te voeren.

Door Sjors