Ik werk al een aantal jaren in de bouw bij Voskamp bouw en industrie. Voor mijn werk draag ik veiligheidsschoenen. Omdat ik fulltime werk draag ik mijn werkschoenen elke dag, maar wanneer weet ik dat ze aan vervanging toe zijn? Is dat na één jaar, ook al zien de schoenen er aan de buitenkant nog goed uit? Of kan het ook zo zijn dat de werkschoen niet meer dezelfde veiligheid bieden als toen je ze net kocht. Er bestaan bijvoorbeeld antistatische veiligheidsschoenen, dit zijn schoenen die goede bescherming bieden tegen elektrische schokken. Maar kan zo’n antistatische veiligheidsschoen zijn weerstand verliezen naar verloop van tijd? Om al deze vragen te beantwoorden ben ik op het internet gaan zoeken voor antwoorden.

Kenmerken die aangeven dat je veiligheidsschoenen toe zijn aan vervanging
Ik kan niet met zekerheid zeggen wanneer je je veiligheidsschoenen  moet vervangen. Eén jaar is een goed uitgangspunt, maar als je je werkschoenen net zoals ik vijf dagen in de week en acht uur per dag draagt dan zijn je werkschoenen misschien wel eerder aan vervanging toe. Er zijn echter wel duidelijke kenmerken waaraan je kan zien dat je werkschoenen aan vervanging toe zijn:

Stootbescherming:
Er zijn type veiligheidsschoenen met een stalen neus, of beschermende binnenzolen. Als deze beschermende elementen door het leer van de schoen te zien zijn dan moet je je schoenen weg doen en vervangen voor nieuwe veiligheidsschoenen. Waar je ook op moet letten is dat als je je voeten aan iets stoot, en je hebt veiligheidsschoenen met een stalen of metaalvrije neus, dat je dan gelijk even controleert of de neus van de schoen is aangetast na het stoten. Zelfs een kleine stoot tegen de beschermende neus kan de stootweerstand van de veiligheidsschoen verminderen.

Slipbescherming:
Als je veiligheidsschoenen draagt met slipbescherming betekend dat je werkschoenen draagt met een goed doorlatend profiel, oftewel dat de schoen water afvoert. Het is erg belangrijk om de zool schoon te houden zodat het profiel intact blijft. Als de zool en/of het profiel toch versleten is dan zijn je veiligheidsschoenen aan vervanging toe.
Antistatische schoenen:
Het kan zijn dat het antistatische vermogen van veiligheidsschoenen na verloop van tijd verminderd. Dit kan je niet zo zeer zien met het blote oog, daarom is het zeker aan te raden om elk jaar dit soort schoenen te vervangen om veiligheid op de werkvloer te garanderen.
Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt zodat jij ook de juiste veiligheidsschoenen kan kopen!

Door Sjors