Veel mensen zijn niet gelukkig met hun baan. Ze willen eigenlijk al jaren iets anders of durfde vroeger hun dromen niet waar te maken. Veranderen van baan of het laten omscholen vinden veel mensen eng of denken dat dit niet kan. Niets is minder waar. Tegenwoordig is het heel makkelijk om als volwassenen met een gezin of drukke baan een opleiding te volgen. Deze zijn niet verschrikkelijk duur of onhandig. Het kan zelfs helpen bij je huidige baan. Met een nieuwe opleiding kan je doorgroeien in je functie. Soms zal zelfs je baas mee betalen aan je opleiding wanneer deze handig is voor het bedrijf. Wacht dus niet langer met het beginnen van een nieuw hoofdstuk in je leven en kijk vandaag nog voor een geschikte opleiding. 

Waar begin ik?

Je zal vaak beginnen met het zoeken naar een opleiding die je wilt gaan volgen. Sommige mensen weten al jaren wat voor omscholing ze willen of weten dit vanuit hun huidige baan om door te groeien. Maar andere hebben nog geen idee. Ze weten alleen dat ze wat anders willen. Ook dit is geen ramp. De eerste stap bij het zoeken naar een opleiding is kijken naar de soorten opleidingen. Opleiders hebben op de website alle opleidingen staan. Dit kan onoverzichtelijk en veel zijn. Het is daarom handig om een beroepstest te doen. Hier zal uitkomen wat je goed kan, wat je graag wilt, en wat voor baan hierbij past. Met deze informatie is het zoeken naar een opleiding waarschijnlijk een stuk makkelijker geworden. Zoek de testresultaten op en kijk of het geschikte opleidingen zijn.

Hoe vind ik een opleider?

Het vinden van een opleider is stap 2. Wanneer je een opleiding gevonden hebt, die je wilt volgen, kan je kijken waar deze gegeven worden. Wanneer je een opleiding binnen je huidige branche zoekt, kan je werkgever je misschien hiermee helpen. Soms zal je baas zelfs de opleiding willen betalen of mee betalen. Wanneer je een geheel nieuwe opleiding gaat volgen, is het verstandig te googlen. Je komt dan op tientallen resultaten uit. Je kan de opleidingen met elkaar vergelijken. Het is heel belangrijk om hierbij op de prijs, lesvorm, services, opleidingsduur en recensies te letten. Wat vinden oud leerlingen of huidige leerlingen van deze opleider? Op deze manier zal een volledig beeld gaan krijgen van je opleiding en opleider. Nu kan je in principe de opleiding gaan volgen, maar je hebt vast nog veel vragen. Deze kan je vaak stellen bij je opleider. Deze hebben studieadviseurs in dienst, die een antwoord hebben op al je vragen.

Hoe ziet een volwassenen opleiding eruit?

Een opleiding voor volwassenen zal vaak deeltijd gegeven worden. Daarom duurt deze vaak wat langer dan bij de reguliere opleiders. Dit zorgt ervoor dat je naast je opleiding genoeg tijd hebt voor je gezin of eventuele werk. Hoe de opleiding er inhoudelijk uitziet en op wat voor manier de les gegeven wordt, hangt af van de opleider. Meestal zal je veel thuis moeten leren met een aantal praktijkdagen of een stage. Maar sommige opleiders kiezen er ook voor om één keer per week of per maand les te geven in combinatie met een aantal praktijkdagen of een stage.

Door Redactie