Kunststof spuitgieten

We denken vaak niet na over hoe producten gemaakt worden, tenzij we zelf iets willen produceren. Een van de meest gebruikte technieken voor het vervaardigen van kunststof producten is spuitgieten. Er komt nog heel wat kijken bij deze productiemethode. Kunststof spuitgieten is een kunst op zich!

Product spuitgieten

Welke materialen worden gebruikt bij spuitgieten?

Plastic of kunststof is een verzamelnaam voor verschillende materialen. Afhankelijk van het te vervaardigen product kunnen de volgende materialen worden gebruikt voor spuitgieten:

• Polyolefinen (PP, PE, PS)

• Combinatiestoffen (ABS, ASA, PMMA, SAN, SEBS)

• Flexibele/zachtere kunststoffen (TPU, TPE)

• Engineering plastics (PA, PET, PBT, POM)

• Hightech plastics (PPS, PSU, PES, PEEK)

• Speciale kunststoffen zoals Teflon

Hoe gaat het spuitgiet-proces in zijn werk?

Elk plastic product begint natuurlijk met een ontwerp. Op basis van het ontwerp wordt een prototype gemaakt. Zodra dat naar wens is, wordt de matrijs gemaakt; dit is de mal die het plastic product zijn vorm geeft. Granulaat of poeder wordt verhit tot er een vloeibare massa ontstaat, die in de matrijs wordt gegoten. Wanneer het materiaal afkoelt, stolt het. De matrijs kan dan verwijderd worden. Wanneer een product uit meerdere onderdelen bestaat, worden deze geassembleerd. En dan zijn ze klaar om naar de winkel te gaan!

Kunststof spuitgieten

Welke plastic producten worden allemaal met spuitgieten gemaakt?

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar er gaan dagelijks tientallen producten door je handen die met spuitgieten vervaardigd zijn. Van een zeepdispenser tot aan dop van een plastic fles (en de plastic fles zelf), van een pakje boter tot aan een plastic bloempot, van de kattenbak tot aan je haarkam. Maar ook buitenshuis zijn veel spullen te vinden die met deze techniek tot stand zijn gekomen. Denk bijvoorbeeld aan het handvat van je fiets, de bumper van je auto en de bureaustoel op kantoor.

Door Sjors