Een Incassobureau is een bedrijf die het incassotraject op zich neemt en in sommige gevallen het voor- en na-traject ook. Om te voorkomen dat vorderingen aan het bureau moeten worden gegeven, is het verstandig om een goed debiteurenbeheer te hebben en zo nodig tijdig een incassotraject te starten. De oplossing om de vordering uit handen te geven is niet altijd goed voor de klantrelatie, maar kan wel helpen bij jouw liquiditeit wat kan voorkomen dat een faillissement het gevolg is. 

Wat doet een incassobureau

Juridisch gezien krijgt een incassobureau een machtiging van de opdrachtgever om geld te innen bij de debiteur. Ook kun je als bedrijf een stuk debiteurenbeheer uitbesteden, waardoor de machtiging zich niet richt op het incassotraject, maar op het voortraject. Deze keuze kun je maken als je je wilt richten op je core business en weinig debiteuren hebt of een lage DSO. 

Als er een onbetaalde vordering blijft volgt het incassotraject, ook wel het minnelijke traject genoemd en wordt met meer druk geprobeerd de vordering te innen. Conform de Wet Incassokosten worden kosten van het incassotraject op de debiteur verhaald en er wordt hem verteld dat als er geen betaling volgt er een gerechtelijke procedure zal worden opgestart. 

Incassobureaus nemen dus een deel van de administratieve taken omtrent de openstaande vordering uit handen. Daarnaast is het zo dat vaak de kracht is dat het gezegde ‘vreemde ogen dwingen’ ook in dit geval zo is. 

Als de gerechtelijke procedure wordt gevoerd kan het incassobureau ook ondersteunen door begeleiding te geven in dit traject en zo nodig te helpen met het executeren, oftewel uitvoeren, van het vonnis. Dit alles kan in overleg met de deurwaarder, maar door het uit handen geven van ook dit deel scheelt dat jou een hoop administratieve werkzaamheden en kun jij je bezighouden met andere belangrijkere zaken binnen jouw onderneming. 

Hoe kan een incassobureau helpen

Al verslecht een vordering uit handen geven vaak de klantrelatie, het is een laatste redmiddel. Misschien sta je er niet direct bij stil maar als er te veel openstaande facturen zijn die niet of niet tijdig betaald worden, hoe ga jij dan jouw leveranciers en personeel betalen? Er zit een grens aan wat je als buffer hebt liggen, maar ook wat je kunt rekken bij leveranciers aan betaaltermijnen. Als er uiteindelijk zoveel openstaande facturen zijn dat jij jouw vaste afdrachten niet meer kan doen, kan het in het uiterste geval tot een faillissement leiden. 

Incassobureaus kunnen dus helpen om een faillissement en onnodige factuur achterstanden te voorkomen, door tijdig in te grijpen via het incassotraject. Door te zorgen dat het aantal openstaande facturen verminderd, voorkom je dat je zelf in de financiële problemen komt door wan betalende debiteuren. 

Incassobureau is er voor jou om jouw administratieve taken in een minnelijk of gerechtelijk traject uit handen te nemen met de taak te zorgen dat er openstaande factuur alsnog betaald gaat worden. Doordat een partij zoals Incassonet deze taken overnemen, heb jij meer ruimte voor andere zaken die voor jou belangrijker zijn.

Door Redactie