Planten zorgen altijd voor een gezellige sfeer in huis, maar ook buiten in de tuin bijvoorbeeld kan het bijdragen aan een mooiere tuin. Veel mensen vinden het ook nog leuk om planten te hebben waar vruchten aan groeien, zoals een appelboom, perenboom of een Olea Europea (ook wel olijfboom). Heeft u laatstgenoemde gekocht om de olijven ervan te plukken? Lees dan hier verder.

Hoe plant je een Olea Europea?

Het is belangrijk om te weten dat deze plant een dikke stam en lange wortels heeft. Mocht je meerdere plantjes hebben, zorg er dan voor dat er genoeg afstand is voor de wortels om te kunnen groeien. Zorg ervoor dat het gat in de grond minstens twee keer de breedte van de kluit heeft en dat het gat minstens zo diep is als de hoogte van de kluit. Zorg er daarnaast voor dat de bodem goed los is en vul deze eventueel met vulkanische lavakorrels. Vervolgens maak je het gat dicht en is het wachten tot de plant gaat groeien.

Onderhouden van de plant

Als de plant eenmaal een volwaardige boom is geworden, dan is het advies om eens paar jaar te snoeien. Hierbij geldt dat de plant beter groeit, hoe meer je eraf snoeit. Als je er namelijk niks afsnoeit, worden de takken kaal aan de onderkant. Hierdoor ziet de boom er minder mooi uit. Een olijfboom heeft om te bloeien veel zonlicht nodig. Door deze hoeveelheid zon wordt er veel water verdampt. Hierdoor vereist deze plant veel aandacht en is het dus noodzakelijk om vaak water te geven. In de winter heeft de plant dan ook minder water nodig dan in de zomer. In de maanden mei en juni begint de boom te bloeien en kunnen er crème witte bloemen tevoorschijn komen, mits de boom veel zonlicht heeft gehad.

Door Redactie