Aluminium hoekprofiel

Aluminium is een veelgebruikt materiaal in verschillende industrieën vanwege zijn lichte gewicht, sterkte en corrosiebestendigheid. Bij het werken met aluminium kan het nodig zijn om verschillende delen aan elkaar te lassen. In deze blog bespreken we de methoden, uitdagingen en best practices voor het lassen van aluminium.

Methoden voor het lassen van aluminium

Er zijn verschillende methoden die gebruikt kunnen worden voor het lassen van aluminium, waaronder TIG-lassen, MIG-lassen en puntlassen. TIG-lassen, ook wel Gas Tungsten Arc Welding (GTAW) genoemd, wordt vaak gebruikt bij het lassen van aluminium vanwege de precisie en controle die het biedt. MIG-lassen, ook wel Gas Metal Arc Welding (GMAW) genoemd, is een snellere methode die geschikt is voor grotere projecten. Puntlassen wordt voornamelijk gebruikt bij dunne aluminium platen.

Uitdagingen bij het lassen van aluminium

Het lassen van aluminium kan enkele uitdagingen met zich meebrengen. Ten eerste heeft aluminium een hogere warmtegeleiding dan andere metalen, waardoor het moeilijker kan zijn om de warmte op de juiste plaats te houden tijdens het lassen. Daarnaast vormt aluminium snel een oxidelaag, wat de lasbaarheid kan verminderen. Het is daarom belangrijk om de juiste lasapparatuur en technieken te gebruiken om deze uitdagingen te overwinnen.

Best practices voor het lassen van aluminium

Om succesvol aluminium te kunnen lassen, is het belangrijk om enkele best practices te volgen. Ten eerste is het essentieel om het aluminium grondig schoon te maken en te ontvetten voordat het wordt gelast. Dit helpt om de oxidelaag te verwijderen en zorgt voor een betere laskwaliteit. Daarnaast is het belangrijk om de juiste lasparameters, zoals de stroomsterkte en de lasdraaddiameter, te gebruiken. Het is ook aan te raden om een geschikte beschermgas te gebruiken om oxidatie tijdens het lassen te voorkomen.

Het lassen van aluminium kan uitdagend zijn, maar met de juiste kennis en technieken is het goed mogelijk om hoogwaardige lassen te maken. Door de juiste lasmethoden te kiezen, rekening te houden met de specifieke eigenschappen van aluminium en de best practices te volgen, kunnen lassers succesvol werken met aluminium. Voor hoogwaardige aluminium profielen en aluminium hoekprofielen kunt u terecht bij een gespecialiseerde aluminium profielen groothandel zoals Metaalketen. Zij bieden een breed assortiment aan aluminium profielen en kunnen u adviseren over de juiste keuze voor uw project.

Door Redactie